🍈🍉 „ŚNIADANIE NIE GRYZIE”. 🍊🍋

Zdając sobie sprawę, jak istotne jest wypracowanie wśród dzieci i młodzieży prawidłowych nawyków żywieniowych, które często kontynuowane są w życiu dorosłym, staramy się zadbać od strony praktycznej i merytorycznej o edukację żywieniową naszych uczniów.

Zagadnienia dotyczące właściwego i zdrowego odżywiania poruszane są w naszej szkole systematycznie.

Od wielu lat SP5 bierze udział w programach dla szkół takich jak „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. W ramach tych prozdrowotnych projektów, gościliśmy dzisiaj panią dietetyk Pauliną Malinowską. Spotkanie odbyło się pod hasłem: „ŚNIADANIE NIE GRYZIE”.

Podczas tej edukacyjnej lekcji, klasy starsze mogły dowiedzieć się, jak ważne dla młodego organizmu są śniadania. Pani dietetyk, dzieląc się wiedzą na temat zasad prawidłowego komponowania posiłku, podała kilka ciekawych propozycji do samodzielnego wykonania zdrowych koktajli i sałatek.

Bardzo cenna była też dla młodych ludzi, nauka odczytywania etykiet na produktach żywnościowych.

Uczniowie uzyskali również odpowiedzi na pytania:

✔️Czym jest dieta?

✔️Czy dieta zawsze musi kojarzyć się z odchudzaniem?

✔️Kto i po co stosuje dietę?

Kulminacją spotkania, w ramach akcji „Wiosna z ciekawymi zawodami”, była możliwość zadawania pani dietetyk pytań, dotyczących jej profesji. Było ich naprawdę sporo.

W klasach młodszych spotkanie z panią Pauliną miało formę warsztatów. W pierwszej kolejności uczniowie zostali zapoznani z najnowszą Piramidą Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży. Z uwagą wysłuchali wiadomości o tym, z jakich składników powinno się składać pierwsze i drugie śniadanie, jakich produktów należy unikać oraz kiedy i jakie słodycze można jeść bez uszczerbku dla swojego zdrowia.

Pani dietetyk przypomniała również o bardzo ważnej roli, jaką odgrywa aktywność fizyczna, w utrzymaniu zdrowej formy.

Następnie dzieci w praktyczny sposób „trenowały” komponowanie posiłków. Na wielkich papierowych talerzach i lunchboxach rysowały propozycje swojego pierwszego i drugiego śniadania. Zadanie to dostarczyło wszystkim wiele radości i emocji. Podczas ich tworzenia toczyły się zagorzałe dyskusje: Ile i jakich produktów użyć?

Dzisiejsze spotkanie z panią Pauliną Malinowską zaliczamy do bardzo udanych. Jesteśmy przekonani, że wiedza, którą otrzymali nasi uczniowie (i nauczyciele), zostanie jak najszybciej wdrożona w życie.

Serdecznie dziękujemy pani dietetyk, że znalazła czas, by podzielić się z nami swoją drogocenną wiedzą 👍