🎉☢🥗 O KUCHNI …. TROCHĘ INACZEJ. 😜🧨
Dzisiaj klasa 6a wzięła udział w pokazie GASTRONOMII MOLEKULARNEJ prowadzonej przez panów Roberta Izdebskiego i Michała Rózgę
Kuchnia molekularna to połączenie sztuki kulinarnej z nauką o procesach fizycznych i chemicznych jakie zachodzą podczas gotowania. Do tego celu wykorzystywany jest ciekły azot, który ma temperaturę ok. -200 stopni Celsjusza
Efektem tego niecodziennego „pichcenia” były… lody owocowe których mogli spróbować wszyscy uczestnicy prezentacji oraz część kadry pedagogicznej. Deser molekularny udał się wyśmienicie i był bardzo smaczny
To „chemiczne” kulinarne show zostało przyjęte przez klasę 6a i ich wychowawczynię, panią Sylwię Łaguniak z wielkim entuzjazmem. Stało się jednocześnie zachęcającym wstępem do przygody z chemią, którą uczniowie rozpoczną od nowego roku szkolnego w klasie siódmej
Dziękujemy Pani Annie Gorzkiewicz (Przewodniczącej trójki klasowej) oraz jej córce Poli, które stały za organizacją tak niecodziennego, jak na warunki szkolne, zdarzenia







Zainteresowanych, czym jest kuchnia molekularna odsyłam do linku – kliknij mnie